Keresés ebben a blogban

2015. május 13., szerda

Harisnyás Pippi 70 éves

Harisnyás Pippi alakja Astrid Lindgren fejéből pattant ki. Mikor kislánya tüdőgyulladásban betegeskedett, arra kérte édesanyját, hogy meséljen neki. Így születtek meg az első Pippi-történetek, amelyek aztán több átdolgozás után, újabb történetekkel együtt 1945-ben jelentek meg könyv formában. Most 2015-ben, éppen 70 éve. 
Harisnyás Pippi figurája mára fogalommá vált a gyermekirodalomban. Nem feltétlenül példakép és nem is erkölcsi tanító, de megjeleníti azokat az alapvető igényeket, amelyekre a gyerekeknek szükségük van. Pippi azt üzeni a gyerekeknek, hogy ők is lehetnek erősek, és nem kell meghajolniuk a nagyok akarata és erőfölénye előtt .Harisnyás Pippinek terapeutikus hatása van a gyerekekre. A szerző szerint a azért felszabadító hatású, mert nem csak menekvést kínál a valóság elől, hanem vigaszt is nyújt azzal, hogy megmutatja, létezik szabadság és önrendelkezés. 
Pippi lázadása ma is aktuális, hiszen természetessé vált, hogy a huszonéves gyerekek még mindig szüleikkel laknak, így sokáig nem szembesülnek a háztartás és a pénzbeosztás gondjaival. Kicsit minden gyereknek Pippivé kellene válnia. Nem szabadna hagyniuk, hogy a felnőttek megfosszák őket gyermeki vadságunktól és elfogulatlanságunktól. Hiszen csak abból a gyermekből válhat életrevaló felnőtt, aki már kiskorában is hozhatott önálló döntéseket, és akitől nem vették el a lehetőséget, hogy saját maga tapasztalja meg az élet dolgait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése