Keresés ebben a blogban

2014. december 3., szerda

Gyermekkönyvek karácsonyra

A HVG ajánlásában is kapunk ötleteket arra vonatkozóan, hogy milyen könyvekkel lephetjük meg a gyerekeket karácsonykor.


Gunhild Sehlin: Mária kis szamara
Leginkább óvodás korosztálynak szól a könyv. A betlehemi kis csacsi szemszögéből mutatja be a karácsonyi történetet, végigkíséri Máriát és Józsefet egészen a kis Jézus megszületéséig. 



Marék Veronika: Télapó és ezüstmackó
Ez a mese is főleg ovisoknak szól. Generációk nőttek fel e történeten, amelyben maga a Télapó okoz galibát: Marcinak adja Ezüstmackót, Mónikának pedig a labdát. Persze mindketten a macival szeretnének játszani. A kisfiú kalandos útra indul, hogy beszerezzen egy másikat, amihez persze kizárólag Télapó műhelyében juthat hozzá.


Timo Parvela: Miú, Vau és a hatalmas hógolyó
A könyv célpontja a kisiskolás korosztály. Egy adventi naptár is egyben. Feltünteti a decemberi dátumokat, egy kis összefoglalást ad az aznapi történésekről, utána egy kétoldalas kép és egy másfél oldalas mese következik. A Miú, Vau-történetek sorozatot is alkotnak.


Richard Adams: Gesztenye, a honalapító
A kisiskolások számára kiváló estimese. Fantasztikus, izgalmas, történet, amiben – külön nyelvvel bíró - nyulak a főszereplők. A mesének a kalandleírásokon túl van egy mélyebb, elgondolkodtatóbb rétege is, ami kiindulópontja lehet a gyerekekkel egy-egy nagy beszélgetésnek.

Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje


Inkább lányoknak szóló történet a gyerekek közötti barátságról, és hogy nem mindig a külsőség számít. Egy normál, átlagcsaládban él a címszereplő kislány, aki délutánjait otthon, egyedül tölti. Semmi baj nincs vele, jól tanul, szorgalmasan gyakorol a hangszerén. Az író „trükkje”, hogy bele-belecsempész a kötetbe kis magyarázatokat, érdekességeket - például arról, mi a kotta és a partitúra közötti különbség, vagy, hogy Vivaldi a Négy évszakhoz maga írt versciklusokat, de van benne süteményrecept is, amit ki is próbálhatunk a gyerekkel. Tipikus anya-lánya kötet.


Luis Sepúlveda: A sirályfióka esete a macskával, aki megtanította repülni


A 7-10 éves korosztály számára ajánlják.  A kis herceg szellemiségét vegyíti a Macskafogóból megismert humorral. A főszereplő Zorbász, a nagy fekete, kövér macska, akinek a nagy semmittevése közepette a gazdája teraszán az orra elé pottyan egy halálosan kimerült sirály. Szerencsétlen madár éppen egy olajfolt közepén csapott le a tengerre, s hiába erőlködött, elnehezült szárnya nem vitte tovább. A sirály mielőtt meghal, egy tojást hagy maga után, macska pedig megígéri neki, hogy azt kikölti, aztán a fiókát felneveli és megtanítja repülni.


Elfelejtett lények boltja – mai szerzők ünnepi antológiája


Jobbnál jobb történetek sorakoznak benne alsósoknak, felsősöknek - de még a felnőttek is találnak benne mély tartalmakat. Zágoni Balázs meséje például egy igazi 21. századi Bicebóca-történet. A sajátságos humorú Lugosi Viktória-történettel, a Brokkolival pedig bemutathatjuk a gyerekeknek, mennyire különböző helyzetben vannak a családok: van, ahol jut karácsonyfára, ajándékokra, van, akinek a végrehajtó vitte el épp az utolsó szekrényét is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése