Keresés ebben a blogban

2014. december 3., szerda

Karácsonyi gyermekkönyvek listája

Fésűs Éva: Álmodik a fenyőfácska

Álmodik a fenyőfácska
odakinn az erdőn.
Ragyogó lesz a ruhája,
Ha az ünnep eljön.
Csillag röppen a hegyre,
gyertya lángja lobban,
dallal várják és örömmel
boldog otthonokban.
Legszebb álma mégis az, hogy
mindenki szívébe,
költözzék be szent karácsony
ünnepén a béke.

Beléptünk az Adventbe,mindjárt itt a Mikulás és közeledik a karácsony. A gyerekek még nálunk is jobban várják az ünnepet, levelet írnak a Mikulásnak és a Jézuskának, hogy mit szeretnének kapni ajándékba. Az ajándékvásárláson túl fontos, hogy időt szakítsunk arra, hogy megteremtsük nekik az ünnep hangulatát. Díszítsük fel a lakást, hallgassunk karácsonyi számokat, de ami még ezeknél is fontosabb, olvassunk fel nekik verseket, meséket, mellyel átélhetik az ünnepi hangulatot és tanítsunk nekik dalokat, mondókákat, melyeket elmondhatnak a Mikulásnak egy kis csokiért cserébe.
Az alábbiakban egy olyan listát szeretnék megosztani veletek, mely tartalmazza a karácsonyváró gyermekkönyveket az Alexandra Könyvesbolt jóvoltából.

Karácsonyi Mókatár

A baba a legszebb karácsonyi ajándék - főleg, ha a fényképét ebben a vidám képeskönyvben ajándékozzuk másoknak! Még fotóalbum sem kell, és csöppségünk mókásnál mókásabb helyzetekben lesz megörökítve a strapabíró kötet oldalain. És ha megtartanánk a könyvet, gyermekünk kedvére kalandozhat benne.


Gillan Roberts: Hóbortos Karácsony

Télapó régi öltözéke bizony elég kopott, a karácsony pedig gyorsan közeleg. Vajon milyen ruhában viszi el a Télapó a gyerekeknek az ajándékot? Az érdekes tapintású szövetek és a csillogó flitterek különleges hangulatot kölcsönöznek ennek a kedves rajzokkal illusztrált, karácsony esti mesének.

Jnikovszky Iván: Szent karácsony éjjel


Valamikor réges-régen egy messzi ország kopott istállójában világra jött egy gyermek, akit Jézusnak neveztek el, az ő születésnapját ünnepeljük minden karácsonykor. Ez a csodaszép könyv elmeséli a kis Jézus születésének történetét, de olvashatsz a szegény csizmadiáról is, aki kilenc gyermeket nevelt fel, megtudhatod, hogyan ünnepelték az erdei állatok a karácsonyt, és megismerhetsz agy különös hóembert, aki életre kelt a hideg télben.

A karácsonyi történeteken kívül dalok és versek is gondoskodnak arról, hogy az ünnep még varázslatosabb és meghittebb legyen.

Nicola Baxter, Beverlie Manson: A karácsonytündér

Karácsony táján a Télapó mellett fontos segítő tűnik fel: a karácsonytündér. Ő gondoskodik arról, hogy minden kis barátjának meglegyen mindene az elkövetkezendő hideg időkre, és arra a bizonyos különleges napra. Ha a könyv fülecskéi mögé kukkantunk, kiderül, hogy a karácsonytündér miként segít erdei barátainak, és hogyan fogadja saját karácsonyi ajándékát.


Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Mikuláshoz megérkeznek az utolsó karácsonyi kívánságlisták is - s köztük egy megsárgult papírra rajzolt különös ábra, Rascal aláírással. Ám sem Mikulás, sem a manói nem tudnak rájönni, mit ábrázol a kép, ezért Mikulás megbízza a manómestereket, hogy ki-ki a maga mestersége szerint készítsen ajándékot Rascalnak. Az ünnepi előkészületek már a végéhez közelednek, mégsincs minden rendben Mikulásfalván - valaki folyton borsot tör a Mikulás orra alá. Ki lehet az? És mi a szándéka vele?

Mauri Kunnas: A legeslegszebb karácsonyi ajándék

Mancsfalva összes gyereke a karácsonyi ajándékoknak örül. Mindenki, kivéve Norbit, akinek pedig édesapja két óriási teherautónyi ajándékot vitt. Csakhogy Norbinak van egy különleges kívánsága...
Mauri Kunnas könyvében sok humorral fűszerezve meséli el a morcos Norbi gyerek történetét, akit egy halom deszka boldogabbá tesz, mint bármilyen drága ajándék.

Eszes Hajnal, Balogh János: Karácsonyi levelek

Minden évben egyszer elérkezik az a várva várt várt téli nap, amikor a Mikulás elhozza nekünk a megálmodott ajándékokat. Ehhez persze előtte levelet kell írnunk neki, hogy tudja, mit kell majd elrejtenie gyönyörűen kifényesített csizmánkba. A könyvben szereplő gyerekek már mind megírták kívánságaikat. Most rajtad a sor, ragadj tollat, és írd meg gyorsan a Mikulásnak a legféltettebb titkodat!

Szabad-e bejönni ide betlehemmel? (Kaláka verseskönyv)

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A Kaláka együttes több mint 20 éve jár adventkor házról házra, templomról templomra, iskoláról iskolára ezekkel a magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalokkal, régi egyházi énekekkel, karácsonyi versekre írott Kaláka dalokkal. Bizonyára sokaknak szerez örömet ez az új kötet, és reméljük, a régi dalok is frissen csengenek az új kis olvasók számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése